Za stan sanitarno- higieniczny
placówki odpowiedzialny jest jej kierownik względnie jego zastępca.
Większość drobnoustrojów dostaje się do
żywności w wyniku wtórnego zakażenia stąd niezbędne jest wykonywanie zabiegów
mycia i dezynfekcji i stała troska o czystość placówki.
1.
Zabiegi
mycia i dezynfekcji może przeprowadzać osoba odpowiednio przeszkolona w tym
zakresie. Używać należy oryginalnych środków myjących, czy też dezynfekujących
(chloramina, lizol, wapno chlorowane). Przed zabiegiem dezynfekcji powierzchnie
powinny być umyte silnym strumieniem wody i wysuszone (należy pamiętać, że np.
resztki tłuszczu i zanieczyszczeń wiążą chlor i dezynfekcja nie będzie
skuteczna). Przy dezynfekcji chemicznej proces spłukiwania i suszenia
wykonujemy również po dokonaniu dezynfekcji. Nie należy osuszać przedmiotów za
pomocą ścierek.
2.
Instalacje
można myć i dezynfekować dopiero po odłączeniu od źródła zasilania.
Prace porządkowe dzieli się na
czynności wykonywane codziennie oraz na czynności wykonywane okresowo.
Do
codziennych należą:
a.
mycie
i dezynfekcja naczyń, aparatury, sprzętu, zlewozmywaków i umywalek, w tym
usuwanie resztek artykułów spożywczych i zanieczyszczeń za pomocą odpowiedniego
sprzętu (szczotki, skrobaczki, zmywaki itp.). Można czynność tą wykonywać
spłukując resztki woda,
b.
odkurzanie
sprzętu i urządzeń za pomocą wilgotnej do tego przeznaczonej ściereczki,
c.
zmywanie
i dezynfekcja podłóg, lamperii lub glazury,
d.
czyszczenie
i dezynfekcja WC i umywalek,
e.
czyszczenie
i dezynfekcja szczoteczek do mycia rak,
f.
czyszczenie
i dezynfekcja za pomocą gorącej wody kratek ściekowych.
Ad. a.
-
należy
stosować roztwory wykonane w dniu użycia zgodnie z instrukcja producenta,
-
bezwzględnie
należy dokonać wymiany roztworu po umyciu określonej ilości sprzętu,
-
zabieg
mycia należy wykonywać niezwłocznie po opróżnieniu naczyń, sprzętu, a
urządzenia myje się natychmiast po zakończeniu pracy.
Mycie wykonujemy w następujący
sposób:
·
naczynia,
urządzenia i sprzęt oczyszczamy z resztek tłuszczu i zanieczyszczeń poprzez
spłukanie letnią, bieżącą wodą,
·
myjemy
je za pomocą roztworu myjącego wykonanego zgodnie z zaleceniami producenta.
Temperatura wykonanego roztworu najczęściej zalecana- około 40 C,
·
po
umyciu spłukujemy czystą wodą- najlepiej jeśli będzie ona gorąca, gdyż łatwiej
usuniemy resztki środka myjącego,
·
umyte
przedmioty wyparzamy lub dezynfekujemy,
·
na
końcu suszymy najlepiej w suszarkach.
Ad.
d.
-
do
dezynfekcji sanitariatów używa się takich środków jak ACE,
DOMESTOS, TYTAN. Można używać Lizolu (5% Lizol w stosunku 0,5 kg na 10
litrów wody).
-
do
dezynfekcji utwardzonych nawierzchni, pojemników na odpadki używa się roztworu
wapna chlorowanego.
Sporządza się go w następujący sposób:
2 kilogramy wapna chlorowanego rozpuszcza się
w małej ilości wody do formy papki, miesza dokładnie, tak by usunąć wszelkie
grudki. Zlewa się klarowny płyn. Do pozostałości dolewa się około 2-3 litry
wody, dokładnie miesza i odstawia. Kiedy uzyskany płyn jest już klarowny zlewa
się uzyskane tym sposobem płyny razem i dopełnia wodą do uzyskania 10 litrów.
Do
czynności wykonywanych raz w tygodniu należą:
-
mycie
urządzeń chłodniczych,
-
mycie
okien, kloszy od lamp,
-
odkurzanie
sufitów,
-
porządkowanie
szafek na odzież ochronną, przegląd odzieży roboczej, segregacja odzieży
roboczej od ochronnej,
-
mycie
regałów magazynowych.
Do
czynności wykonywanych raz w roku należą:
-
malowanie
ścian i sufitów po uprzednim uzupełnieniu wszelkich ubytków i uszkodzeń,
-
naprawa
i malowanie stolarki okiennej i drzwiowej.
UWAGA:
Na terenie obiektu obowiązuje zakaz
składowania kartonów.
Pojemniki przeznaczone do składowania
odpadków i śmietniki, czy też kontenery muszą
być bezwzględnie czyste i zamknięte.
SKUTECZNE
MYCIE I DEZYNFEKCJA RĄK
1.
Ręce
spłukać pod bieżącą wodą.
2.
Myć
je płynnym, łagodnym, najlepiej bezzapachowym mydłem, który znajduje się w
podajniku umieszczonym nieopodal umywalki.
3.
Myć
ręce według podanej techniki:
a.
zacznij
od pocierania wewnętrznymi stronami dłoni,
b.
następnie
pocieraj wewnętrzna część prawej dłoni o grzbietową część lewej dłoni i
odwrotnie,
c.
spleć
palce i pocieraj wewnętrzną część dłoni tak, by usunąć brud z przestrzeni
między palcami,
d.
złącz
palce prawej dłoni i pocieraj ich końce o wewnętrzną część dłoni. Powtórz tę czynność
zmieniając układ rąk,
e.
zaciśnij
lewą dłoń na prawym kciuku i pocieraj go obrotowo. Po chwili postępuj w podobny
sposób zamieniając ręce,
f.
złącz
palce lewej dłoni i pocieraj je okrężnym ruchem o wewnętrzną część prawej dłoni
i odwrotnie.
4.
Spłukać
ręce ciepłą wodą.
5.
Dokładnie
osuszyć je wymyte ręce jednorazowym, papierowym ręcznikiem. Zużyty ręcznik
wyrzucić do pojemnika pod umywalką.
6.
Dezynfekcja
rąk:
-
tylko
sprawdzonym, skutecznym w walce z drobnoustrojami preparatem o przedłużonym
działaniu ( musi mieć atest Państwowego Zakładu Higieny),
-
czas
dezynfekcji około 30 sekund. Wcierać środek dezynfekujący przez około 30 sekund
aż do wyschnięcia skóry – jeśli takie postępowanie zaleca producent środka
dezynfekującego,
-
ręce
spłukać ciepłą wodą- też jeśli zaleca to producent.
-
zdezynfekowane
w ten sposób ręce osuszyć papierowym ręcznikiem,
-
zużyty
ręcznik wyrzucić do pojemnika do tego przeznaczonego.
Uwaga:
Pojemniki na zużyte ręczniki
powinny być tak skonstruowane, że zużyty papier można wyrzucić bez dotykania
ich rękoma. Mogą to być pojemniki typu ,,smok,, przy których pokrywę otwiera
się za pomocą przycisku nożnego.
Sporządził:
Zatwierdził:
Szczególnie w firmach jest to bardzo ważne. Tu nawet stosowane są do tego ozonatory. Na stronie https://ozonatory.eu znajdziecie takie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńjak najbardziej w dzisiejszych czasach sama dezynfekcja jest niezwykle ważna i jestem zdania, że należy ją robić. Właśnie dlatego jak czytałam na stronie https://ninetofive.pl/czy-dezynfekcja-domu-i-mieszkania-chroni-przed-chorobami/ czy takie działania chronią przed chorobami w naszym domu.
OdpowiedzUsuń