Translate

wtorek, 21 maja 2013

Instrukcja higienicznego korzystania z WC dla pracowników





   1.  Przed wejściem do kabiny należy zdjąć odzież roboczą/włożyć fartuch ochronny i powiesić odzież na wieszaku.
   2.  Po wyjściu z kabiny umyć ręce.
   3.  Zdjąć fartuch ochronny i powiesić go na wieszaku.
   4.  Przed wyjściem sprawdzić pozostawiony po sobie stan czystości pomieszczenia.
   5.  W wypadku braku środków czystości należy uzupełnić zasobniki na mydło oraz ręczniki papierowe.



Instrukcja mycia rąk

   1.  Ręce opłukać pod bieżącą wodą.
   2.  Z naściennego dozownika pobrać mydło w płynie i zgodnie z podaną techniką myć ręce przez około 30 sekund.
   3.  Spłukać ręce ciepłą wodą.
   4.  Ręce dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
   5.  Zużyty ręcznik umieścić w pojemniku pod umywalką.



Uwaga: Nie należy dotykać rękoma pojemnika na zużyte ręczniki.




Czynność mycia rąk należy wykonywać zgodnie z techniką opracowaną przez prof. G. A. J. Ayliffe’a, zatwierdzoną przez Europejski Komitet Normalizacyjny CEN.

Technika mycia rąk




   1.  Pocieranie wewnętrznych części dłoni.
   2.  Pocieranie wewnętrzną częścią prawej dłoni o grzbietową część lewej dłoni, a następnie w zmienionej kolejności – wewnętrzną częścią lewej dłoni o grzbietową – dłoni prawej.
   3.  Pocieranie wewnętrznych części dłoni z przeplecionymi palcami, aż do zagłębień między palcami.
   4.  Pocieranie górnych części palców prawej dłoni o wewnętrzną część lewej dłoni z palcami złączonymi, a następnie odwrotnie.
   5.  Obrotowe pocieranie kciuka prawej dłoni o wewnętrzną część zaciśniętej na niej lewej dłoni, a następnie odwrotnie.
   6.  Obrotowe pocieranie wewnętrznej części lewej dłoni złączonymi palcami dłoni prawej, a następnie odwrotnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz