INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY
PRACY W MAGAZYNACH SUROWCÓW I MATERIAŁÓW POMOCNICZYCH W ZAKŁADACH ZAJMUJĄCYCH
SIĘ PRODUKCJĄ PIECZYWA CUKIERNICZEGO.
Magazyny surowców i materiałów pomocniczych.
Do samodzielnej pracy
w magazynie surowców i materiałów pomocniczych może przystąpić pracownik:
1. Pełnoletni.
2. Legitymujący się przeszkoleniem:
a. wstępnym, ogólnym i instruktażem stanowiskowym
bhp,
b. w zakresie ochrony ppoż.,
c. świadectwem ukończenia kursu minimum sanitarnego.
3. Mający dobry stan zdrowia potwierdzony zaświadczeniem
lekarza medycyny pracy.
4. Który uzyskał zezwolenie na pracę przy tym
urządzeniu od bezpośredniego przełożonego.
Pracownik powinien być:
a. trzeźwy, wypoczęty,
b. ubrany w odzież roboczą, która winna być czysta
(białe ubranie robocze, fartuch, nakrycie głowy, rękawice przystosowane do
obsługi urządzenia – robocze i ochronne, buty odpowiednie do pracy w
magazynie).
Przed rozpoczęciem pracy pracownik powinien:
1. Wysłuchać poleceń bezpośredniego przełożonego
dotyczących przebiegu danego dnia roboczego, prawidłowego wykonywania zadań.
2. Przygotować odpowiednio stanowisko pracy:
a. usunąć wszelkie zbędne przedmioty, materiały,
które mogą utrudniać bezpieczną pracę ,
b. zapewnić, aby podłoga na stanowisku pracy była
czysta, sucha, nie zatarasowana.
c. sprawdzić stan oświetlenia - w miarę potrzeby
prawidłowo doświetlić całe stanowisko robocze.
Wszelkie zauważone
usterki i zagrożenia na stanowisku pracy należy natychmiast zgłaszać
bezpośredniemu przełożonemu w celu ich niezwłocznego usunięcia.
Podczas realizowania pracy pracownik powinien zadbać by:
1. W magazynach surowców i materiałów pomocniczych
worki z mąką oraz skrzynie były ułożone w stosach w sposób zabezpieczający
przed obsunięciem się. Skrzynie powinny być układane do wysokości nie
przekraczającej 2 m.
2. Dla wzmocnienia stosów wyższych niż 5 warstw
stosowano co 5 warstw przekładki podłużne i poprzeczne.
3. Układanie worków z mąką w stosy powyżej 6 warstw
odbywało się przy zastosowaniu urządzeń mechanicznych.
4. Podczas wchodzenia po drabinie zabezpieczono ją
przed pośliźnięciem.
5. Transport napełnionych worków odbywał się za
pomocą przenośników bądź wózków zaś stanowiska obsługi przenośników powinny być
wyposażone w wyłączniki bezpieczeństwa umieszczone na widocznym miejscu i
zaopatrzone w napisy objaśniające sposób ich użycia oraz instalację
sygnalizującą o ruchu przenośników.
6. Płyta wyładunkowa ześlizgu była umieszczona na
wysokości umożliwiającej łatwe zdejmowanie worków z mąką.
7. Ześlizg był tak zbudowany, aby przy ręcznym
odbieraniu worków z mąką końcowa prędkość ładunku nie przekraczała 0,75 m/sek.
8. Materiały ciekłe w balonach szklanych były
magazynowane w koszach ochronnych, przykrytych kołpakami.
Zabrania się:
1. opierania stosów o ściany, słupy (filary) i
balustrady.
2. rozwiązywania, ściągania lub wyciągania worków z
mąką ułożonych w stosie. Worki z mąką należy ze stosów zdejmować, poczynając od
najwyższej warstwy, Jeżeli stos z workami zaczyna się przechylać, należy
niezwłocznie przystąpić do jego rozebrania.
3. używania drabin do wnoszenia i znoszenia worków,
4. trzepania worków w pomieszczeniach produkcyjnych,
magazynach surowców, półfabrykatów i wyrobów gotowych:
– w pomieszczeniach, w których odbywa się trzepanie
worków, powinny być zainstalowane urządzenia do odprowadzania pyłów,
zabezpieczające przed przekroczeniem dopuszczalnego stężenia pyłów w powietrzu
strefy roboczej,
– w zakładach korzystających z energii elektrycznej
trzepanie worków powinno się odbywać przy pomocy urządzeń mechanicznych, z
równoczesnym odciąganiem pyłów.
Po zakończeniu pracy pracownik powinien:
1. Oczyścić i uporządkować całe stanowisko robocze w
tym oczyścić cały sprzęt pomocniczy.
2. Sprawdzić, czy stosy są prawidłowo ułożone i
zabezpieczone.
Uwagi
ogólne
1. Pracownik wykonujący zadania w magazynie powinien
szczególnie dbać o higienę osobistą i schludny wygląd.
2. Za niestosowanie się do ustaleń tej instrukcji
pracownik może być pociągnięty do odpowiedzialności.
3. W razie wystąpienia sytuacji nie wymieniony w tej
instrukcji pracownik obsługujący magazyn winien zwrócić się o pomoc do
bezpośredniego przełożonego. Dopiero po uzyskaniu dodatkowych zaleceń
dotyczących toku produkcji pracownik może kontynuować pracę
W przypadku powstania
pożaru należy
– ostrzec osoby
znajdujące się w obrębie zagrożenia,
– wyłączyć
zasilanie budynku w energię elektryczną
i odciąć dopływ gazu,
równocześnie
– zaalarmować
straż pożarną,
– powiadomić
przełożonych o pożarze,
– podjąć decyzję
o ewakuacji ludzi,
– przystąpić do
prowadzenia akcji gaśniczej za pomocą podręcznego sprzętu gaśniczego.
Podczas akcji
gaśniczej obowiązuje zasada podporządkowania się poleceniom kierującego akcją
ratowniczo-gaśniczą.
W przypadku
zaistnienia wypadku:
– udzielić
poszkodowanemu pierwszej pomocy,
– w razie
potrzeby wezwać pomoc lekarską,
– powiadomić
przełożonych.
Uwaga
1. W razie
wątpliwości co do zachowania warunków bezpieczeństwa pracy pracownik ma prawo
przerwać pracę i zwrócić się do przełożonego o wyjaśnienie sytuacji.
2. W przypadku
znalezienia się wobec bezpośredniego niebezpieczeństwa powstrzymać się od
wykonywania pracy. Pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia, nie może jednak
odmówić podjęcia innej, równorzędnej pracy, gdy usunięcie zagrożenia przy
poprzednio wykonywanej pracy nie jest możliwe.
Sporządził Zatwierdził
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz