Translate

czwartek, 16 maja 2013

INSTRUKCJA OBSŁUGI ZAMRAŻAREK, LAD CHŁODNICZYCH, SZAF CHŁODNICZYCH


INSTRUKCJA OBSŁUGI ZAMRAŻAREK,
LAD CHŁODNICZYCH, SZAF CHŁODNICZYCH
1. UŻYTKOWANIE URZĄDZENIA
1. Przechowywany towar należy układać równomiernie na półkach, zachowując zasadę, że
między opakowaniami musi być zachowane kanały powietrzne skierowane prostopadle
do parowników.
2. Zamrażarkę zapełnia się według zasady:
a) towar, który będzie przechowywany najdłużej, układany jest w dolnej części zamrażarki
(tam znajduje się najzimniejsze miejsce urządzenia),
b) towar podlegający szybkiej sprzedaży umieszcza się wyżej.
3. Szafy chłodnicze zapełnia się według zasady:
a) w górnej, najzimniejszej, znajdującej się koło parownika części składowane są surowe mięso,
ryby itp.,
b) w części środkowej, która jest najcieplejsza, przechowuje się nabiał, warzywa, odpowiednio
opakowane owoce,
c) dolna, średnio zimna część służy do przechowywania mleka, śmietany, napojów.
Nie wolno:
a) przykrywać półek w szafach chłodniczych papierem, gdyż uniemożliwia to prawidłowy
ruch powietrza,
b) przechowywać mięsa lub potraw mięsnych solonych lub saletrowanych bez opakowania, które
chronić będzie wnętrze urządzenia przed korozją (mogą to być chociażby worki foliowe).
Mycie komór chłodniczych winno być wykonane po każdym odtajaniu. Wykonuje się to za
pomocą ściereczki umoczonej kolejno w wodzie mydlanej i póżniej w czystej wodzie.
UWAGA
Należy sprawdzić, czy urządzenie jest odłączone od źródła prądu.
W szafach chłodniczych, jeśli warstwa szronu osiągnie grubość maksimum 6 milimetrów, należy wykonać odszronienie w następujący sposób:
a) odłączyć urządzenie od źródła prądu (wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego z gniazdka wtykowego),
b) po otwarciu drzwi komory opróżnia się ją z produktów,
c) proces odszronienia powinien przebiegać samoistnie od momentu, kiedy ciepłe powietrze
dostanie się do komory,
d) po zakończeniu umyć szafę i ponownie zapełnić ją produktami.
UWAGA
Nie wolno odszraniać parowników mechanicznie (na przykład skrobać ostrymi przedmiotami).
Maksymalny czas składowania produktów w dniach wynosi dla poszczególnych urządzeń:
1) zamrażarek – 7 dni,
2) szaf chłodniczych – 4 dni,
3) lad chłodniczych – 4 dni.
Przy częstym wyjmowaniu towarów z komór chłodniczych czas składowania powinien być
skrócony o połowę.
Wszystkie okolicznooeci mogące zagrozić bezpieczeństwu obsługującego bądź osobom postronnym
zobowiązują pracownika do meldowania o nich przełożonym. W przypadku znalezienia
się w bezpośrednim niebezpieczeństwie na skutek nieprzestrzegania przez zakład zasad BHP,
pracownik ma prawo powstrzymać się od wykonywania pracy (zachowuje on prawo do wynagrodzenia,
nie może jednak odmówić podjęcia innej równorzędnej pracy, gdy niezwłoczne usunięcie
zagrożeń przy poprzednio wykonywanej pracy nie jest możliwe).

................................................                                               ...................................................
Opracował (data i podpis)                                                            Zatwierdził (data i podpis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz