INSTRUKCJA
BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY DLA PRACOWNIKÓW OBSŁUGUJĄCYCH KUTER DO MIĘSA
Do samodzielnej pracy przy obsłudze kutra do mięsa może przystąpić pracownik:
1. Pełnoletni.
2. Legitymujący się przeszkoleniem:
a. wstępnym, ogólnym i instruktażem stanowiskowym
bhp,
b. w zakresie ochrony ppoż.,
c. świadectwem ukończenia kursu minimum sanitarnego.
3. Mający dobry stan zdrowia potwierdzony
zaświadczeniem lekarza medycyny pracy.
Pracownik powinien być:
a. trzeźwy, wypoczęty,
b. ubrany w odzież roboczą, która winna być czysta
(białe ubranie robocze, kitel, nakrycie głowy, płócienne rękawice przystosowane
do obsługi urządzenia, białe gumowe buty).
Winien także:
a. zapoznać się z dokumentacją techniczno-ruchową
(DTR),
b. wysłuchać poleceń bezpośredniego przełożonego
dotyczących przebiegu bezpiecznej pracy danego dnia roboczego, prawidłowego
wykonywania zadań,
c. przygotować odpowiednio stanowisko pracy:
– usunąć wszelkie zbędne przedmioty, materiały,
które mogą utrudniać bezpieczną pracę urządzenia,
– zapewnić, aby podłoga na stanowisku pracy była
czysta, sucha, nie zatarasowana. W oknach pomieszczenia w którym znajduje się
kuter powinny znajdować się siatki zabezpieczające przed dostaniem się do niego
much. Pracownik winien sprawdzić szczelność siatek – w razie potrzeby
poinformować bezpośredniego przełożonego o konieczności ich wymiany,
– przygotować właściwe pomoce do obsługi maszyny,
– zapewnić cykliczne dostawy masy mięsnej,
d. sprawdzić:
stan:
– napięcia pasków klinowych,
– stan oleju w misie,
– noży, ich zamocowanie i ułożenie, a także ostrość
(od tego bardzo zależy efekt końcowy wykonywanej czynności. Różne są wymogi
technologiczne dla poszczególnych asortymentów i dopiero zapewniając właściwe
przyrządy tnące uzyskuje się towar o właściwej strukturze, kleistości i
konsystencji),
– koszy do podawania i odbierania masy mięsnej,
– oświetlenia – w miarę potrzeby prawidłowo
doświetlić całe stanowisko robocze,
działanie:
– wyposażenia pomocniczego,
– termometru,
– łopatki do wygarniania masy,
– instalacji elektrycznej (wyłączniki,
bezpieczniki).
Wszelkie zauważone
usterki i zagrożenia na stanowisku pracy lub przy działaniu kutra do mięsa
należy natychmiast zgłaszać bezpośredniemu przełożonemu w celu ich
niezwłocznego usunięcia. Obsługę urządzenia można rozpocząć dopiero po
uzyskaniu zezwolenia przełożonego, po upewnieniu się, że zostały one usunięte.
Czynności
podczas realizowania pracy
Pracownik powinien
1. Powierzone zadania wykonywać dokładnie, zgodnie z
zaleconymi zasadami technologicznymi i przepisami bezpiecznej pracy a także z
zaleceniami bezpośredniego przełożonego. Wszystkie czynności winny być
wykonywane tak, by nie stwarzały zagrożeń zarówno dla wykonującego je jak i dla
współpracowników czy też osób postronnych.
2. Montaż kutra przed rozpoczęciem pracy i demontaż
po jej zakończeniu powinien być tak wykonywany, by czynności te nie stwarzały
zagrożenia dla wykonującego tę część produkcji i zgodnie z wymaganiami
technologicznymi.
3. Po to, by właściwie i zgodnie z zaleceniami
technologicznymi wykonywać powierzone zadania pracownik powinien zadbać, by
zapewnić odpowiednią ilość noży w zależności od wsadu mięsnego. I tak:
a. 2 noże – przy wsadzie na grube asortymenty
kiełbas surowych,
b. 3 noże – przy wsadzie łykowatym, twardym i na
grubosiatkową kiełbasę,
c. 6 noży – przy wsadzie dobrze rozdrobnionym.
4. Dla zapewnienia bezpiecznej i ekonomicznej pracy
kutra należy korzystać z noży zalecanych przez producenta. I tak:
a. typ „B” przy produkcji delikatnych asortymentów,
parzonych i surowych (pracuje szybko i delikatnie),
b. typ „SR” przy produkcji kiełbasy parzonej i
surowej (pracuje wolno, ale miesza mocniej),
c. typ „BZ” przy asortymentach drobnych, parzonych
(pracuje szybko, tnie drobno),
d. typ „RAS” dla wsadu łykowatego, twardego (zużywa
mało siły),
e. typ „BD”
zapewniający ekonomiczną i bezpieczną pracę przy produkcji ciągłej i
najcięższej pracy urządzenia przy wsadzie z silnie zamrożonego mięsa, ścięgien
czy skórek.
5. Noże będące częścią wyposażenia kutra należy
odpowiednio przygotować do pracy i tak:
a. raz dziennie wygładzać je dwustronnie wykorzystując
do tego kamień wygładzający,
b. ostrze noża doszlifować jednostronnie,
c. doszlifować je przy użyciu kamienia szlifierskiego
będącego na wolnych obrotach jednocześnie używając dużej ilości wody,
d. różnica
na wadze noży po operacji szlifowania nie powinna przekraczać 20 g.
6. By prawidłowo osadzić noże w urządzeniu należy używać tzw. wagi wyrównawcze.
7. Napełnienie kutra powinno być dokonywane zgodnie
z recepturą i wytycznymi producenta określonego wyrobu. Należy jednak
przestrzegać niżej wymienionych zasad:
a. mięso nie ściągniste z dobrze ostudzoną słoniną
wkładać do misy z lodem i solą,
b. mięso mocno ściągnięte i nie solone kutrować na
sucho bez soli przez 1 minutę, po tym czasie dodać resztę surowca z solą i
lodem,
c. nie schłodzoną lub o niższej jakości słoninę lub
tłuste mięso wieprzowe kutrować przez 1,5 minuty, dodać lód i sól, potem dodać
surowiec tłusty.
8. Uruchomienie maszyny musi być wykonywane
ostrożnie pod ciągłą kontrolą wzrokową.
9. Pierwsze dwa obroty kutra muszą być wolne,
następne już szybkie. Temperatura winna być obniżona poniżej 0OC.
10. Misę kutra należy zapełniać pamiętając o tym, by
między wsadem a wiekiem kutra mogło swobodnie przepływać powietrze. Ilość
napełnienia ustalać według właściwych tabel.
11. Kiedy zostanie osiągnięta temperatura +10OC
(w małych kutrach uzyskuje się ją po 4 min., w dużych po 6 min.) by uzyskać
wsad gęściejszy i odpowietrzony należy przełączyć kuter na małe obroty aż do
osiągnięcia temperatury +12OC.
12. Pracownik powinien koncentrować całą swoją uwagę
na czynnościach wykonywanych. Winien cały czas obserwować pracę kutra. Nie
wolno mu w tym czasie robić nic innego.
13. Co pewien czas należy kontrolować temperaturę we
wsadzie kutra. Należy jednak pamiętać, że wskazania termometru zanurzonego we
masie mięsnej mogą być różne ze wskazaniami termometru na pokrywie o około 2OC.
14. W razie stwierdzenia jakichkolwiek
nieprawidłowości w działaniu urządzenia kuter należy wyłączyć i powiadomić
przełożonego o zaistniałej sytuacji.
15. W przypadku zaniku dostawy prądu urządzenie
należy natychmiast zatrzymać (wyłączyć za pomocą wyłącznika).
16. Jeśli nie jest możliwe zatrzymanie w nagłych
wypadkach kutra do mięsa za pomocą odpowiedniego przycisku sterowniczego należy
natychmiast wyłączyć wyłącznik główny.
17. Wózki transportowe z masą mięsną, zgodnie z
założeniami technologicznymi, należy przekazywać do dalszej obróbki do
pomieszczenia nadziewarek przy
jednoczesnym zachowaniu wszelkich zasad bezpieczeństwa.
18. Obsługujący urządzenie zobowiązany jest do
zadbania, by podczas ruchu urządzenia nikt nie stał w bezpośredniej jego
okolicy zarówno z pracowników jak i osób postronnych.
Czynności
zakazane
Pracownikowi obsługującemu kuter do mięsa zabrania się
przede wszystkim:
1. Obsługiwania urządzenia bez przeszkolenia i
koniecznych uprawnień.
2. Stosowania niebezpiecznych metod pracy tak, by
mogły one zagrażać zarówno obsługującemu jak i współpracownikom a także osobom postronnym znajdującym się w
pobliżu urządzenia.
3. Obsługiwania urządzenie niezgodnie z DTR (dokumentacją
techniczno-ruchową) w tym:
a. uruchamiania kutra niesprawnego technicznie,
b. uruchamiania urządzenia przy otwartych pokrywach,
c. wkładania rąk do misy kutra podczas jego pracy,
d. dotykania części wirujących podczas pracy
urządzenia,
e. niezgodnego z procedurą technologiczną
(recepturą) napełniania misy surowcem,
f. napełniania misy kutra w taki sposób, że nie ma w
niej przepływu powietrza,
g. niewłaściwego dobierania i dodawania składników
do masy. Należy czynić to zgodnie z obowiązującymi tabelami,
h. przekraczania temperatury wsadu kutra,
i. używania nieodpowiednich noży dla określonego
wkładu mięsnego,
j. nie zapewniania właściwych obrotów kutra co
skutkuje złą temperaturą wkładu mięsnego,
k. nie przeprowadzania kontroli temperatury wsadu. Może
to prowadzić do otrzymania niewłaściwego produktu końcowego.
4. Pozostawiania pracującej maszyny bez nadzoru.
5. Podczas pracy maszyny wykonywania innych prac,
nie związanych z obsługą urządzenia.
6. Zezwalania na obsługę urządzenia przez osoby
nieupoważnione.
7. Uruchamiania urządzenia gdy istnieje domniemanie,
że jest ono niesprawne lub gdy wystąpiły jakiekolwiek inne zagrożenia.
8. Dokonywania napraw kutra przez osoby nie mające
do tego uprawnień. Napraw nie wolno wykonywać kiedy urządzenie jest w ruchu.
9. Uruchamiania kutra gdy wyłącznik krańcowy jest
niesprawny.
10. Dotykania ręką osprzętu elektrycznego będącego
pod napięciem.
11. Doprowadzania, by obsługa kutra była utrudniona
tzn. składowania różnych przedmiotów i materiałów zbyt blisko urządzenia,
powodowania iż podłoga wokół niej jest śliska, nierówna czy mokra.
12. Oświetlania stanowiska roboczego lampami
przenośnymi o napięciu innym niż 24V.
13. Picia alkoholu, brania udziału w niebezpiecznych
zabawach, czy żartach.
Po zakończeniu pracy pracownik powinien:
1. Wyłączyć kuter.
2. Zdemontować maszynę.
3. Oczyścić urządzenie zwracając szczególną uwagę na
dokładne oczyszczenie noży.
4. Wygładzić noże zgodnie z zasadami podanymi
powyżej.
5. Zabezpieczyć urządzenie tak, by nie było możliwe
uruchomienie jej przez osoby postronne i by kuter nie stwarzał zagrożeń dla
kogokolwiek.
6. Uporządkować całe swoje stanowisko robocze.
Uwagi
ogólne
1. Pracownik obsługujący kuter powinien szczególnie
dbać o higienę osobistą i schludny wygląd.
2. Za niestosowanie się do ustaleń tej instrukcji
pracownik może być pociągnięty do odpowiedzialności.
Wykonywanie zadań
przy tym urządzeniu to stwarza wiele zagrożeń. W razie wystąpienia sytuacji nie
wymienionej w tej instrukcji pracownik obsługujący je powinien natychmiast
powiadomić o zaistniałej sytuacji przełożonego. Po usunięciu utrudnień i
uzyskaniu zgody na ponowne uruchomienie urządzenia może on ponownie przystąpić
do wykonywania powierzonej mu pracy.
W przypadku powstania
pożaru należy
– ostrzec osoby
znajdujące się w obrębie zagrożenia,
– wyłączyć
zasilanie budynku w energię elektryczną
i odciąć dopływ gazu,
równocześnie
– zaalarmować
straż pożarną,
– powiadomić
przełożonych o pożarze,
– podjąć decyzję
o ewakuacji ludzi,
– przystąpić do prowadzenia
akcji gaśniczej za pomocą podręcznego sprzętu gaśniczego.
Podczas
akcji gaśniczej obowiązuje zasada podporządkowania się poleceniom kierującego
akcją ratowniczo-gaśniczą.
W przypadku
zaistnienia wypadku:
– udzielić
poszkodowanemu pierwszej pomocy,
– w razie
potrzeby wezwać pomoc lekarską,
– powiadomić
przełożonych.
Uwaga
1. W razie
wątpliwości co do zachowania warunków bezpieczeństwa pracy pracownik ma prawo
przerwać pracę i zwrócić się do przełożonego o wyjaśnienie sytuacji.
2. W przypadku
znalezienia się wobec bezpośredniego niebezpieczeństwa powstrzymać się od
wykonywania pracy. Pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia, nie może jednak
odmówić podjęcia innej, równorzędnej pracy, gdy usunięcie zagrożenia przy
poprzednio wykonywanej pracy nie jest możliwe.
Sporządził
Zatwierdził
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz