INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY
PRACY DLA PRACOWNIKÓW OBSŁUGUJĄCYCH KRAJALNICĘ DO MIĘSA
Do samodzielnej pracy przy obsłudze krajalnicy do mięsa
„Wilk” może przystąpić pracownik:
1. Pełnoletni.
2. Legitymujący się przeszkoleniem:
a. wstępnym, ogólnym i instruktażem stanowiskowym
bhp,
b. w zakresie ochrony ppoż.,
c. świadectwem ukończenia kursu minimum sanitarnego.
3 Mający dobry stan zdrowia potwierdzony
zaświadczeniem lekarza medycyny pracy.
Pracownik powinien być:
a. trzeźwy, wypoczęty,
b. ubrany w odzież roboczą, która winna być czysta
(białe ubranie robocze, kitel, nakrycie głowy, płócienne rękawice przystosowane
do obsługi urządzenia.
Winien także:
1. zapoznać się z dokumentacją techniczno-ruchową
(DTR),
2. wysłuchać poleceń bezpośredniego przełożonego
dotyczących przebiegu bezpiecznej pracy danego dnia roboczego, prawidłowego
wykonywania zadań,
3. przygotować odpowiednio stanowisko pracy:
– usunąć wszelkie zbędne przedmioty, materiały,
które mogą utrudniać bezpieczną pracę krajalnicy,
– zapewnić, aby podłoga na stanowisku pracy była
czysta, sucha, nie zatarasowana. W oknach pomieszczenia w którym znajduje się
krajalnica powinny znajdować się siatki zabezpieczające przed dostaniem się do
niego much. Pracownik winien sprawdzić szczelność siatek – w razie potrzeby
poinformować bezpośredniego przełożonego o konieczności ich wymiany,
– przygotować właściwe pomoce do obsługi krajalnicy,
– zapewnić cykliczne dostawy masy mięsnej.
4. sprawdzić:
a. stan
– siatek używanych do rozdrabniania określonego
asortymentu mięsnego,
– noży, ich zamocowanie i ułożenie, a także ostrość (od tego bardzo
zależy efekt końcowy wykonywanej czynności. Różne są wymogi technologiczne dla
poszczególnych asortymentów i dopiero zapewniając właściwe przyrządy tnące
uzyskuje się towar o właściwej strukturze, kleistości i konsystencji),
– koszy do podawania i odbierania masy mięsnej,
– oświetlenia – w miarę potrzeby prawidłowo
doświetlić całe stanowisko robocze oświetlaniem o napięciu 24V,
b. działanie
– wyposażenia pomocniczego,
– termometru,
– łopatki do wygarniania masy,
– instalacji elektrycznej (wyłączniki,
bezpieczniki).
Wszelkie zauważone
usterki i zagrożenia na stanowisku pracy lub przy działaniu krajalnicy do mięsa
„Wilk” należy natychmiast zgłaszać bezpośredniemu przełożonemu w celu ich
niezwłocznego usunięcia. Obsługę urządzenia można rozpocząć dopiero po
uzyskaniu zezwolenia przełożonego, po upewnieniu się, że zostały one usunięte.
Czynności
podczas realizowania pracy
Pracownik powinien
1. Powierzone zadania wykonywać dokładnie, zgodnie z
zaleconymi zasadami technologicznymi i przepisami bezpiecznej pracy a także z
zaleceniami bezpośredniego przełożonego. Wszystkie czynności winny być
wykonywane tak, by nie stwarzały zagrożeń zarówno dla wykonującego je jak i dla
współpracowników czy też osób postronnych.
2. Montaż krajalnicy przed rozpoczęciem pracy i
demontaż po jej zakończeniu powinien być tak wykonywany, by czynności te nie
stwarzały zagrożenia dla wykonującego tę część produkcji i zgodnie z
wymaganiami technologicznymi.
3. Uruchomienie maszyny musi być wykonywane
ostrożnie pod ciągłą kontrolą wzrokową. W razie stwierdzenia jakichkolwiek
nieprawidłowości w działaniu urządzenia krajalnicę należy wyłączyć i powiadomić
przełożonego o zaistniałej sytuacji.
4. Załadunek masy mięsnej do krajalnicy powinien być
prowadzony według ściśle ustalonych zasad w sposób gwarantujący uniknięcie
zagrożeń. Dbałość o prawidłowy przebieg tej operacji (niewłaściwy rodzaj mięsa
do określonego asortymentu może spowodować konieczność usunięcia masy mięsnej z
urządzenia co może stworzyć sytuację zagrożenia) gwarantuje prawidłowy przebieg
procesów technologicznych.
5. Pracownik powinien koncentrować całą swoją uwagę
na czynnościach wykonywanych. Winien cały czas obserwować pracę krajalnicy
zwracając szczególną uwagę na pracę noża, szarpaka czy też sitka. Nie wolno mu
w tym czasie robić nic innego.
6. W przypadku zaniku dostawy prądu krajalnicę
należy natychmiast zatrzymać (wyłączyć za pomocą wyłącznika).
7. Jeśli nie jest możliwe zatrzymanie w nagłych
wypadkach krajalnicy do mięsa za pomocą odpowiedniego przycisku sterowniczego
należy natychmiast wyłączyć wyłącznik główny.
8. Kosze z uzyskaną masą mięsną należy przekazywać
do dalszej obróbki zgodnie z założeniami technologicznymi zachowując wszelkie
zasady bezpieczeństwa.
3. Obsługujący urządzenie zobowiązany jest do
zadbania, by podczas ruchu urządzenia nikt nie stał w bezpośredniej jego
okolicy zarówno z pracowników jak i osób postronnych.
Czynności
zakazane
Pracownikowi obsługującemu krajalnicę do mięsa zabrania
się przede wszystkim:
1. Obsługiwania urządzenia bez przeszkolenia i
koniecznych uprawnień.
2. Stosowania niebezpiecznych metod pracy tak, by
mogły one zagrażać zarówno obsługującemu jak i współpracownikom a także osobom
postronnym znajdującym się w pobliżu krajalnicy.
3. Obsługiwania urządzenie niezgodnie z DTR
(dokumentacją techniczno-ruchową) w tym:
a. uruchamiania krajalnicy niesprawnej technicznie,
b. uruchamiania krajalnicy przy otwartych pokrywach
bocznych lub tylnych,
c. wkładania rąk do krajalnicy podczas pracy
maszyny,
d. dotykania części wirujących podczas pracy
urządzenia.
4. Przechodzenia lub przebywania pod koszem
naładowanym mięsem.
5. Pozostawiania pracującej krajalnicy bez nadzoru.
6. Podczas pracy maszyny wykonywania innych prac,
nie związanych z obsługą urządzenia.
7. Zezwalania na obsługę urządzenia przez osoby
nieupoważnione.
8. Uruchamiania krajalnicy gdy istnieje domniemanie,
że jest ona niesprawna lub też wystąpiły jakiekolwiek inne zagrożenia.
9. Dokonywania napraw krajalnicy przez osoby nie
mające do tego uprawnień. Napraw nie wolno wykonywać kiedy urządzenie jest w
ruchu.
10. Uruchamiania krajalnicy gdy wyłącznik krańcowy
jest niesprawny.
11. Dotykania ręką osprzętu elektrycznego będącego
pod napięciem.
12. Doprowadzania, by obsługa krajalnicy była
utrudniona tzn. składowania różnych przedmiotów i materiałów zbyt blisko
urządzenia , powodowania iż podłoga wokół niej jest śliska, nierówna czy mokra.
13. Oświetlania stanowiska roboczego lampami
przenośnymi o napięciu innym niż 24V.
14. Picia alkoholu, brania udziału w niebezpiecznych
zabawach, czy żartach.
Po zakończeniu pracy pracownik powinien:
1. Wyłączyć krajalnicę.
2. Zdemontować maszynę .
3. Oczyścić urządzenie zwracając szczególną uwagę na
dokładne oczyszczenie noży i sitek.
4. Zabezpieczyć urządzenie tak, by nie było możliwe
uruchomienie jej przez osoby postronne i by krajalnica nie stwarzała zagrożeń
dla kogokolwiek.
5. Uporządkować całe swoje stanowisko robocze.
Uwagi
ogólne
1. Pracownik obsługujący krajalnicę „Wilk” powinien
szczególnie dbać o higienę osobistą i schludny wygląd.
2. Za niestosowanie się do ustaleń tej instrukcji
pracownik może być pociągnięty do odpowiedzialności.
3. Wykonywanie zadań przy tym urządzeniu to stwarza
wiele zagrożeń. W razie wystąpienia sytuacji nie wymienionej w tej instrukcji
pracownik obsługujący krajalnicę winien unieruchomić urządzenie i zwrócić się o
pomoc do bezpośredniego przełożonego. Dopiero po uzyskaniu dodatkowych zaleceń
dotyczących toku produkcji pracownik może kontynuować pracę
W przypadku powstania
pożaru należy:
– ostrzec osoby
znajdujące się w obrębie zagrożenia,
– wyłączyć
zasilanie budynku w energię elektryczną
i odciąć dopływ gazu,
równocześnie
– zaalarmować
straż pożarną,
– powiadomić
przełożonych o pożarze,
– podjąć decyzję
o ewakuacji ludzi,
– przystąpić do
prowadzenia akcji gaśniczej za pomocą podręcznego sprzętu gaśniczego.
Podczas
akcji gaśniczej obowiązuje zasada podporządkowania się poleceniom kierującego
akcją ratowniczo-gaśniczą.
W przypadku
zaistnienia wypadku:
– udzielić
poszkodowanemu pierwszej pomocy,
– w razie
potrzeby wezwać pomoc lekarską,
– powiadomić
przełożonych.
Uwaga
1 W razie
wątpliwości co do zachowania warunków bezpieczeństwa pracy pracownik ma prawo
przerwać pracę i zwrócić się do przełożonego o wyjaśnienie sytuacji.
2 W przypadku
znalezienia się wobec bezpośredniego niebezpieczeństwa powstrzymać się od
wykonywania pracy. Pracownik zachowuje prawo do wynagrodzenia, nie może jednak
odmówić podjęcia innej, równorzędnej pracy, gdy usunięcie zagrożenia przy
poprzednio wykonywanej pracy nie jest możliwe.
Sporządził Zatwierdził
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz