Uwagi ogólne
1. Do
samodzielnej pracy przy obsłudze kotła warzelnego można przystąpić pracownik:
– pełnoletni,
– legitymujący
się zaświadczeniem o:
– przyuczeniu do
zawodu,
– szkoleniu:
a. wstępnym, ogólnym i instruktażu stanowiskowym
bhp i ppoż. ,
b. kurs
minimum sanitarnego,
– dobrym stanem zdrowia, potwierdzonym zaświadczeniem
lekarskim lekarza medycyny pracy,
– zezwolenie bezpośredniego zwierzchnika na pracę.
2. Do pracy przystąpić
punktualnie, będąc wypoczętym, trzeźwym, właściwie ubranym i zabezpieczonym (białe ubranie robocze oraz fartuch
ochronny i nakrycie głowy też w tym kolorze, buty odporne na wilgoć,
podgumowane, rękawice robocze i ochronne, przyłbica z pleksiglasu).
3. Pracownik winien zawsze dbać o higienę osobistą i
schludny wygląd.
4. Nie należy podejmować pracy, jeżeli ma się
jakiekolwiek wątpliwości co do jej bezpiecznego wykonania. należy zgłosić je
przełożonemu, by wskazał jak je rozwiązać i dopiero wtedy ponownie podjąć
pracę.
Podstawowe czynności pracownika przed rozpoczęciem
pracy:
Pracownik obsługujący
kocioł warzelny powinien:
1 Sprawdzić stan techniczny
kotła w tym:
a. działanie urządzeń (jeżeli kocioł ma
je na wyposażeniu):
– zabezpieczających
przed nadmiernym przekroczeniem dopuszczalnej temperatury,
– zabezpieczających
przed zanikiem lub zmniejszeniem ilości wody przepływającej przez płaszcz
kotła,
– zabezpieczających
przed nadmiernym spadkiem lub wzrostem ciśnienia,
– awaryjnego
wyłącznika palnika,
– regulującego
temperaturę wody ogrzewającej (lub pary),
b. działanie pompy do wypełniana wodą
kotła i uzupełnienia ubytków wody,
c. działanie
urządzeń pomiarowych (termometr, manometr) i zaworu bezpieczeństwa.
d. stan
osprzętu związanego z używaną energią.
2. Przygotować
wszystkie produkty spożywcze, które mają być poddane obróbce cieplnej.
3. Bezwzględnie należy pamiętać o przeglądach
technicznych osprzętu (w skład przeglądu musi wchodzić także przegląd ścian i
pokrywy kotła warzelnego i zaworu
bezpieczeństwa).
Zasadnicze czynności pracownika podczas wykonywania pracy
Pracownik obsługujący
kocioł warzelny powinien:
1. Uruchomić i na bieżąco dbać,
aby w kuchni działały urządzenia wentylacyjne, usuwające
gazy spalinowe, pary i zapachy potraw.
2. Zadbać, by kocioł był ustawiony co najmniej 2 m. od
trzonu kuchennego, co zapewnia bezpieczną strefę pracy przy kotle.
3. Utrzymywać w należytej czystości wpusty ściekowe,
tłuszczowniki i osadniki. Należy opróżniać je codziennie po zakończeniu pracy.
4. Na bieżąco
konserwować zawory bezpieczeństwa kotła warzelnego.
5. Przestrzegać zasady, aby przy napełnianiu kotła
warzelnego pozostawić wolną przestrzeń (co najmniej 10 cm od górnej krawędzi
kotła ).
6. Przy kotłach warzelnych:
a. opalanych węglem:
– nie używać do ich rozpalania łatwo zapalnych cieczy
(spirytus, rozpuszczalniki ,nafta, benzyna, ropa),
– nie przechowywać wyżej wymienionych cieczy w okolicy
kotła,
b. elektrycznych:
– pracę
wykonywać zgodnie z zasadami bezpieczeństwa przy korzystaniu z urządzeń
elektrycznych,
– sprawdzić
i uzupełnić poziom wody w miarę potrzeby,
b. gazowych:
– przy
zapalaniu palników najpierw zapalić zapałkę lub świecę gazową, dopiero później
otworzyć kurek gazowy.
Uwaga
Jeśli istnieje
domniemanie iż ulatnia się gaz nie wolno używać otwartego ognia, przekręcać
kontaktów elektrycznych. Pomieszczenie dokładnie przewietrzyć. Wezwać pogotowie
gazowe, ewentualnie sprawdzić nieszczelności za pomocą wody z mydłem (bezwzględnie
nie wolno czynić tego za pomocą otwartego płomienia).
7. W przypadku przekroczenia dopuszczalnego ciśnienia
roboczego w kotle warzelnym (powyżej 0,5 atm.), należy:
– przy kotłach
elektrycznych – bezwzględnie wyłączyć urządzenie grzejne,
– przy kotłach opalanych węglem –
otworzyć drzwiczki paleniska, w miarę potrzeby opróżnić palenisko (usunąć opał
na zewnątrz).
8. Przy
otwieraniu pokrywy kotła należy zadbać by strumień wydobywającej się pary nie
był skierowany na obsługującego. Należy też zadbać by nie doszło do
przypadkowych oparzeń np. w okolicy zaworu bezpieczeństwa.
9. Pracownik
obsługujący kocioł warzelny powinien:
– zadbać
o czystość i porządek na stanowisku roboczym,
– podłogę
wokół kotła utrzymywać w stanie suchym,
nie zaśmieconą. Zadbać by nie tarasowano przejść i dojść,
– przestrzegać zasady obsługi kotła warzelnego, podane
w szczegółowej instrukcji DTR (Dokumentacji Techniczno-Ruchowej).
Najczęściej kocioł warzelny wchodzi w
skład wyposażenia tzw. "kuchni gorącej" do którego zalicza się też :
– patelnię elektryczną,
– trzon kuchenny,
– piekarnik,
– stół roboczy,
– frytownicę,
– zestaw kociołków przechylnych,
– stół podgrzewczy,
– taboret
podgrzewczy,
– bemar,
– urządzenia do rozmrażania i podgrzewania,
– stół roboczy,
– uwaga,
– zlewozmywaki, umywalki itp.,
należy opanować umiejętność bezpiecznego ich
obsługiwania.
Czynności zakazane pracownikowi
Pracownikowi
obsługującemu kocioł warzelny zabrania się przede wszystkim:
1. lekceważenia bezpiecznych zasad i metod obsługi kotła
warzelnego,
2. naprawiania
kotła warzelnego nie posiadając dla tych czynności ani przeszkolenia, ani
uprawnień,
3. przechowywania
obok kotła materiałów niebezpiecznych, łatwopalnych,
4. zezwalania na
obsługiwanie kotła przez osoby postronne,
5. uruchamiania
kotła, jeżeli wiadomo, że nie jest on sprawny technicznie,
6. zdejmowania
jakichkolwiek zabezpieczeń z kotła, napisów informacyjnych lub ostrzegawczych,
7. dopuszczania do
przekraczania dopuszczalnych wartości ciśnienia i temperatury w kotle,
8. zalewania wodą
opału w palenisku kotła opalanego węglem,
9. stwarzania
zagrożenia wypadkowego poprzez stosowanie niebezpiecznych zachowań w pracy,
10. nie przestrzegania
podstawowych zasad higieny pracy i higieny osobistej,
11. palenia
papierosów w miejscach niedozwolonych i
podczas obsługiwania kotła.
Czynności pracownika po zakończeniu pracy
Pracownik obsługujący
kocioł warzelny powinien:
1. Odłączyć źródła ogrzewania kotła.
2. Wyłączyć napięcie zasilające kocioł.
3. Opróżnić kocioł warzelny z
gotowanych potraw.
4. Bardzo dokładnie umyć i oczyścić
kocioł.
5 Pozamykać zawory, wyłączyć pompę.
5. Resztki potraw usunąć do
przygotowanych pojemników.
7. Uporządkować całe stanowisko
robocze.
8. Umyć i wysuszyć podłogę.
9. Przed
opuszczeniem kuchni upewnić się czy kocioł nie stworzy żadnych zagrożeń.
Po zakończeniu pracy pracownik powinien:
– posprzątać stanowisko
pracy, szczególnie zwracając uwagę na ewentualnie rozlany olej i inne płyny,
usunąć ewentualne zanieczyszczenia i odpady,
– sprawdzić, czy pozostawione stanowisko robocze. nie
stwarza jakichkolwiek zagrożeń,
– złożyć w miejscach
wyznaczonych dodatkowe narzędzia pracy i sprzęt ochrony osobistej.
W przypadku powstania
pożaru należy:
– ostrzec
osoby znajdujące się w obrębie zagrożenia,
– wyłączyć zasilanie budynku w energię elektryczną i
odciąć dopływ gazu,
równocześnie:
– zaalarmować
straż pożarną,
– powiadomić
przełożonych o pożarze,
– podjąć
decyzję o ewakuacji ludzi,
– przystąpić
do prowadzenia akcji gaśniczej za pomocą podręcznego sprzętu gaśniczego,
Podczas akcji
gaśniczej obowiązuje zasada podporządkowania się poleceniom kierującego akcją
ratowniczo-gaśniczą.
W przypadku
zaistnienia wypadku:
– udzielić
poszkodowanemu pierwszej pomocy
– w razie
potrzeby wezwać pomoc lekarską
– powiadomić przełożonych.
Uwaga
1. W razie
wątpliwości co do zachowania warunków bezpieczeństwa pracy pracownik ma prawo
przerwać pracę i zwrócić się do przełożonego o wyjaśnienie sytuacji
2. W przypadku znalezienia się wobec bezpośredniego
niebezpieczeństwa powstrzymać się wobec wykonywania pracy. Pracownik zachowuje
prawo do wynagrodzenia, nie może jednak odmówić podjęcia innej, równorzędnej
pracy, gdy usunięcie zagrożenia przy poprzednio wykonywanej pracy nie jest
możliwe.
Opracował Zatwierdził
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz